17 - statiuni , 369 - unitati de 5 stele , 114 - unitati de 4 stele , 12 - unitati de 3 stele
Informatii generale.
Capitala: Ankara (52°31' lat. N 13° 24' long. E)
Suprafata: 779,4 mii km2
Limba: turca
Religie: musulmana
Moneda: 1 Lira turceasca noua
Ziua independentei: 29 octombrie 1923
Populatie: 69,6 mil locuitori
Fus orar: EET (ca si in RO)
Prefix telefonic: +90
Domeniu internet: .tr
Orasele principale: Istanbul, Izmir, Andana, Bursa
Forma de guvernamant: republica
Structura etnica: Turci – 86%, Kurzi – 11%, Arabi – 1%, altele 2%
Clima: temperat-maritima pe litoralul Marii Negre si subtropicala pe litoralul Marii Mediterane. In ianuarie, temperaturile medii sunt de 5°C in nord, la Samsun, -4 °C in podisul Anatoliei la Kayseri si 11°C in sud, la Antalya. Precipitatiile sunt reduse in sud si centru (in jur de 400 mm/an) si bogate in nord-vest, pe litoralul Marii Negre (1.600 mm/an). In timpul sezonului turistic care incepe in luna mai se inregistreaza o temperatura medie de 25°C, temperatura care in varf de sezon (iulie-august) ajunge pana la 30-40°C.
Obiceiuri/ traditii: Sarbatorile religioase se tin dupa calendarul islamic.
1 ianuarie: anul nou (Yılbaşi)
23 aprilie: Ziua NaÅ£ională a Suveranităţii (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami)
19 mai: Ziua tinerilor, a sportului ÅŸi a gandului Atatürk (Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayrami)
30 august: Ziua Victoriei (Zafer Bayrami)
29 octombrie: Ziua Republicii (1923) (Cumhuriyet Bayrami)
10 noiembrie: la ora 09:05 toata tara tine un moment de reculegere in amintirea lui Ataturk, decedat in 1938
Geografie. Pozitionarea Turciei este una stategica, fiind localizata la intrepatrunderea a doua continente: 97% din suprafata tarii se gaseste pe teritoriul Asiei (Anatolia, nume care in limba greaca inseamna „rasaritul soarelui” sau „est”, o mare peninsula muntoasa), si 3% pe teritoriul Europei (peninsula Balcanica). Datorita acestei pozitionari intre Europa si Asia si trei mari (Marea Egee la vest, Marea Neagra la nord, Marea Mediterana la sud), Turcia a fost o rascruce istorica si este considerata ca fiind o punte de legatura atat intre cele doua continente, cat si intre diferitele civilizatii, europeana si islamica, primind influente din ambele parti. Se invecineaza cu opt tari: Grecia si Bulgaria la nord-vest; Georgia, Armenia si Azerbaidjan la nord-est; Iran (Persia) la est; si Irak si Siria la sud.
Istorie. Republica Turcia a fost intemeiata la 29 octombrie 1923 din ramasitele Imperiului Otoman. Originile Turciei moderne incep odata cu sosirea triburilor turce in Anatolia in secolul al 11-lea. In urma infrangerii turcilor selgiucizi de catre mongoli, un vid de putere a permis noii dinastii otomane sa devina o forta importanta in regiune. In secolul al 16-lea, ajuns la intinderea maxima, Imperiul Otoman acoperea Anatolia, Africa de Nord, Orientul Apropiat, Europa de sud-est si Caucazul. Dupa infrangerea suferita in primul razboi mondial, puterile invingatoare au cautat impartirea imperiului prin Tratatul de la Sèvres. Cu sprijinul aliatilor, Grecia a invadat si ocupat orasul Izmir, in conformitate cu Tratatul. La 19 mai 1919 a fost initiata o miscare nationalista sub conducerea lui Mustafa Kemal Ataturk Pasa, un comandant militar care s-a distins in cursul bataliei de la Gallipoli. Kemal Pasa a incercat revocarea termenilor tratatului semnat de sultan la Istanbul, mobilizand fiecare parte a societatii turcesti, in ceea ce a devenit razboiul turc de independenta (in turca: Kurtulus Savasi).
La 18 septembrie 1922, armatele de ocupatie ale Antantei au fost invinse si tara eliberata. A urmat abdicarea sultanului la 1 noiembrie 1922, astfel incheindu-se 631 de ani de stapanire otomana. In 1923 Tratatul de la Lausanne a recunoscut suveranitatea noii Republici Turce, iar Kemal a primit supranumele de Ataturk (insemnand Parintele Turciei) si a devenit primul presedinte al tarii. El a instituit mai multe reforme care au modernizat Turcia, desprinzand-o de trecutul ei otoman. Turcia este o republica democratica, laica, constitutionala al carei sistem politic a fost stabilit în 1923, iar in prezent este un stat membru al ONU, NATO, OSCE, OECD, OIC si Consiliul Europei.