Oferte Litoral 2024 Romania,Bulgaria,Grecia,Turcia,Egipt.Super Early Booking Vara 2024

Cauta unitati de cazare si ofertele Litoral 2024

Alege
Perioada

1

Mai multe filtre

Albania


41 - unitati de cazare

3 - statiuni , 9 - unitati de 5 stele , 22 - unitati de 4 stele , 10 - unitati de 3 stele

Albania

Albania este o tara europeana situata in zona de sud-vest a Europei, zona de Est a peninsulei Balcanice, avand iesire atat la Marea Adriatica, cat si la Marea Ionica. Albania este despartita de Italia prin Stramtoarea Otranto, care face legatura dintre Marea Adriatica si Marea Ionica. Albania cu siguranta este cea mai putin cunoscuta tara din punct de vedere turistic de pe peninsula Balcanica, dar dezvoltarea acesteea din ultimii ani a dus la cresterea constanta a numarului de turisti care viziteaza aceasta tara. Tarifele inca accesibile, vederi panoramice deosebite, plaje curate, chei spectaculoase, site-uri istorice spectaculoase si frumusetea naturala a acestei tari reprezinta atuurile acestei destinatii.

Albania este o republica democratica prezidentiala, singura tara europeana majoritar musulmana (peste 70%). Limba oficiala este albaneza, dar majoritatea locuitorilor inteleg limbile greaca, italiana si o parte din limbile slave. Moneda oficiala este ALL -> Albanian Lek. Un lek = 100 kindarkam. Mare parte din teritoriul tarii este acoperit de munti si vai spectaculoase, dar exista si cateva superbe lacuri impresionante ca marime. Climatul tarii este subtropical si mediteranean, avand veri secetoase si ierni blande si umede. Media temperaturilor vara este de 24 – 28 grade.  Deoarece nivelul de dezvoltare a tarii este relativ scazut, procurarea anumitor medicamente poate fi problematica, din acest motiv e recomandat sa aveti la Dvs. medicamentele de prima necesitate in calatoria in Albania. Populatia tarii este ospitaliera si amabila cu toti vizitatorii acestei tari in plina dezvoltare.

Cetatenii romani pot intra in Albania fara viza, cu cartea de identitate sau pasaport (valabil minim 3 luni de la data intrarii in Albania) pentru perioada de sedere mai scurte de 90 zile.

Datorita pozitionarii sale geografice, varietatii reliefului si iesirii la Marea Mediterana bucataria acestei tari este foarte variata si complexa, astfel incat se pot degusta preparate traditionale albaneze, dar si cele caracteristice bucatariei italiene si grecesti, o mare varietate de produse din peste si fructe de mare. Deoarece Albania a fost sub dominatia otomana mai bine de 400 ani bucataria acesteea este puternic influentata de traditiile gastronomice turcesti. Majoritatea produselor din carne sunt preparate cu carne de vita sau de pui; dar se gasesc si o varietate mare de produse vegetarene. Unele din produse sunt inspirate din bucataria bizantina, venetiana, araba, dar si caracteristica tarilor din fosta Iugoslavie (chevapchichi, raznichi, musaca etc.).  Albania s-a schimbat mult in ultimii ani, fiind astazi o destinatie sigura si linistita, fiind necesara atentia in limite normale a calatorilor asupra lucrurilor personale. Inchirierea masinilor este insa destul de problematica, domeniul fiind inca la inceput; din acest motiv se recomanda calatoria cu masina proprie sau excursii organizate. Infrastuctura transportului in comun este inca slab dezvoltata. Albania are o mare varietate de piete si piatete cu diverse cadouri si suveniruri populare, incepand de la produse artizanale sculptate in lemn, ceramica, diverse broderii traditionale si pana la instrumente muziale nationale si diverse produse din cupru.

Numarul de turisti din Albania creste de la un an la altul iar acest lucru se datoreaza in primul rand plajelor superbe si marii curate a acestei tari. Hotelurile din statiunile din Albania au tarife mult mai mici decat tarifele tarilor vecine, reprezentand o foarte buna alternativa persoanelor care doresc sa-si petreaca un concediu accesibil la Marea Mediterana. Cele mai cunoscute statiuni din Albania sunt: Shengjin, Durres, Vlora, Sarande

In Albania exista un singur aeroport, la Tirana. Albania cuprinde cateva puncte de interes turistic incluse in patrimoniul UNESCO, dar in timpul sejurului Dvs. la superbele plaje de la Marea Adriatica puteti vizita al doilea cel mai mare Amfiteatru Roman din Balcani situat in orasul Durres, dar puteti face si o excursie catre Castelul Rozafa din orasul Shkoder. Va recomandam de asemenea vizitarea catorva obiective Patrimoniu Unesco situate in Albania:

  • Berati – cel mai vechi oras albanez cu arhitectura albaneza unica & Gjirokastra
  • Castelul antic din centrul orasului Butrinti, parcul arheologic si orasul Korca – capitala culturala a Albaniei. In Albania se pot vizita cateva castele medievale impozante precum Castelul Petrella din vecinatatea orasului Tirana sau Castelul Skanderberg din Kruya; manastirea medievala de la Bektas. Parcul national “Lure”, muntii Tomor si Alpii Albanezi reprezinta un alt punct de tractie turistica din tara.

 

PRINCIPALELE STATIUNI DE LITORAL DIN ALBANIA

Shengjin - localitatea Shengjin (Sfantul Djin) situat in extremitatea nordica a litoralului albanez s-a format initial de la un mic satuc pescaresc, care a beneficiat de o dezvoltare continua in ultimii ani si usor-usor a fost transformat in oras-statiune din zona de nord a Albaniei. In oras a apart o promenada iar plajele au fost frumos amenajate pentru turisti. In continuare se gasesc o multime de taverne si cafenele care servesc preparate traditionale caracteristice zonei. Avantajul acestui orasel de numai 8.000 locuitori este dat si de situarea acestuia (doar 50 km. de nord) fata de aeroportul Maicii Teresa. Investitiile din ultimii 10 ani au aisgurat reamenajarea plajei de circa 3 km. lungime dar si construirea unor complexe hoteliere moderne si atractive. Plaja este dotata cu nisip fin si intrare lina in mare, este frumos amenajata pentru o petrecere minunata a timpului liber. In zona de nord a plajei se afla Portul Turistic si exista cateva proiecte de modernizare a acestuia. De asemenea – de la Shengjin se poate organiza o excursie catre frumosul si maiestuosul castel din Shkoder. Lacul cu acelasi nume – Skoder – este cel mai mare lac de pe peninsula balcanica (370 km.p.). Combinatia plajei de nisip, a pinilor care strajuiesc zona si a frumusetii marii Adriatice cu aerul sau salin binefacator, cu unitatile de cazare moderne, noi, create pentru fiecare gust si buget creaza premisele unui sejur de vis in Albania.

Durres- este unul din cele mai vechi orase din Albania si este al doilea oras ca marime din tara (dupa Tirana) avand si cel mai mare port din Albania. Durres se afla la circa 33 km. de capitala Albaniei Tirana, este situat pe o mica peninsula scaldata de Marea Adriatica. Bogat in evenimente istorice Durres a fost intemeiat in anul 627 i.H. de catre colonisti greci (prima denumire a localitatii – Epidamnos) si a fost pe rand sub ocupatia romana, apoi bulgara si bizantina, venetiana, apoi turca pana la inceputul secolului XX. Desi orasul a fost distrus de cateva ori, inclusiv de cutremure, se pot gasi si cateva cladiri din epoca romana, ruinele cetatilor bizantine si venetiene, unul din cele mai mare amfiteatre din Balcani ce dateaza din secoul I-II e.n., o mozaica. Un specific al orasului e dat si de cele peste 700 buncare construite in perioada comunista (o medie de 24 buncare pe km patrat). Orasul se bucura de o multime de parcuri, o frumoasa promenada si cea mai mare plaja din Albania – plaja Durres, la care atat louitorii orasului cat si vizitatorii se bucura de plajele de nisip si frumoasele ape ale Marii Adriatice. Durres este cel mai mare port al Marii Adriatice si are o populatie de circa 200.000 locuitori. Oraselul are o mare varietate de restaurante, cafenele si pizzerii, dintre care se recomanda 2Kitarrat cu muzica live si posibilitatea de a urmari pregatirea mancarii, dar si restaurantul pescaresc Aragosta sau chiar si Troy Piceri Grill House sau Barracuda Bar.

Puncte de atractie turistica:

  • Amfiteatrul Roman Durrachium – ridicata in sec. II i.H., al doilea cel mai mare amfiteatru din peninsula balcanica (20.000 oameni), folosit in scopul constructiei sale pana in secolul al V-a. Amfiteatrul este situat in zona centrala si din pacate s-a pastrat doar o treime din acesta, dar chiar si asa este un “must see” al orasului. In cadrul amfiteatrului merita vazuta mozaica antica crestina.
  • Moscheia Fatiha – cu o vechime de peste 500 ani, situata in pata centrala a rasului.
  • Zidurile orasului ridicate de catre Anastasie I, cu inaltime de peste 12 m. si latime cat sa treaca 4 calareti in acelasi timp unul langa celalalt pe zidurile orasului.
  • Turnul Venetian care adaposteste la moment un bar foarte apreciat de vizitatori
  • Promenada si Portul Turistic
  • Muzeul Arheologic
  • Baile Romane – pastrate foarte bine pana astazi cu “caldarium” si “frigidarium” s.a. Acestea se afla in apropierea teatrului Alexandri.
  • Forul Bizantin
  • Templul Demetrei, Rotondo
  • Mozaica lui Orfeu
  • Mozaica din satul Arapaj
  • Vila regala a lui Ahmed Zogu – reprezentand resedinta de vara a acestuia. Exista proiecte de renovare a acesteea.
  • Ruinele apeductului antic
  • Decoratiunile antice cu mozaic – o imagine de 5m x 3m a unui cap de femeie a carei vechime se presupune a fi de 9 secole a fost descoperita din intamplare la construirea unui nou cartier din oras. Chiar daca a fost descoperita in Durres aceasta opera de arta a fost mutata si expusa la Muzeul din Tirana.
  • La sud de orasul Durres se pozitioneaza Parcul National Divjake-Karavasta care cuprinde una din cele mai mari lagune din Marea Mediterana si zona de trai a pelicanului Dalmatian (circa 5% din toata populatia acestei specii locuieste acolo). Parcul cuprinde si alte 250 specii de pasari, mamifere si amfibii.

 

Lungimea plajei din Durres este de 15 km. (!!!) si pentru o mai usoara intelegere este impartita in cateva zone . La plaja se poate ajunge cu usurinta urmand indicatoarele de pe autostrada. Se spune ca zona Qerret este cea mai spectaculoasa fiind inconjurata de padure de pini, plajele de nisip fiind cele mai animate si pline de turisti, apa marii curata si apusul de soare spectaculos. Se pot inchiria atat camere la hoteluri cat si apartamente si vile, complexe hoteliere moderne.

Vlora -Orasul-port Vlora se situeaza chiar la marginea celor doua mari – marea Adriatica si Marea Ionica. Localitatea se afla in centrul rivierei Albaneze, la 130 km. de capitala Albaniei – Tirana, la circa 72 km. de orasul Italian Otranto (peste stramtoare) si la 123 km. de insula Corfu din Grecia. Vlora este cunoscuta ca fiind prima capitala a Albaniei – anume in acest oras in 1912 s-a proclamat independenta Albaniei. Primele atestari oficiale ale orasului dateaza din secolul VI i.H., datorita portului prin care se asigurau schimburile comerciale intre peninsula Balcanica si Italia (orasele Brindzi si Otranto). Golful Vlora a fost martorul multiplelor confruntari pe mare din timpul dominatiei romane. Dintre punctele de interes turistic mentionam:

  • Muzeul Etnografic
  • Muzeul Istoric
  • Muzeul Independentei
  • Moscheea Muradie
  • In centrul Pietei Steagului se ridica un monument impresionant ridicat in cinstea independentei Albaniei dobandita in 1912 de sub dominatia Imperiului Otoman.
  • Recomandam o vizita la Portului Orasului – cel mai adanc port natural din tara.
  • Iubitorilor de drumetii si plimbari le recomandam sa viziteze terasa sapata de mare in stanca – Kuzum-Baba – cu o vedere panoramica spectaculoasa asupra marii, avand si altarul KuzBabaTeke in zona.
  • La circa 6 km. de oras in localitatea Kanina pe muntele Sushik a fost ridicat Castelul Kanina.
  • In localitatea Dermi se pot vizita bisericile Sf. Stefan si Sf. Mitri
  • In localitatea Zvernetz Manastirea Sf. Maria
  • Ruinele orasului antic Oricum, parte a siteului arheologic Orchestra
  • llonia reprezinta una din cele mai importante site-uri arheologice din tara. In apropiere de Apollonia se poate vizita Manastirea Pojan cu o frumoasa Capela a Sf. Maria.
  • Porto Palermo si Castelul Ali Pasha
  • Dhermi – Biserica Pnajiia ; biserica Sf. Stephan.

 Zona din jurul orasului Vlora e relativ salbatica si virgina, oferind privelisti spectaculoase si relaxante.

Plajele din Vlora sunt cele mai variate din Albania – de la plaje de nisip la cele de pietris si chiar stanci, permitand astfel admirarea atat a frumusetilor Marii Adriatice cat si a Marii Ionice. Unele plaje sunt salbatice iar altele sunt amenjate complet pentru vizitatorii sai. Apa marii este foarte curata si placuta. Popularitatea localitatii Vlora creste in fiecare an si acest lucru a dus la o foarte buna dezvoltare a infrastructurei zonei – drumuri bune, plaje utilate, o mare varietate de restaurante (cu traditionala “harapashi”) si cafenele in zona, o gama larga de unitati de cazare cu oferte pentru orice buzunar: hoteluri, vile si apartamente. Se spune ca acesta este orasul cu cea mai rapida dezvoltare din Albania, iar in curand va ajunge sau poate chiar depasi orasul Durres situat a nord de acesta. Vlora dispune de o bogata varietate de hoteluri de toate categoriile si este in continua dezvoltare si renovare din Albania.

 

Saranda/Sarande

Saranda este un orasel-statiune (37.000 loc) situat in extremitatea de sud a litoralului Albanez, foarte aproape de granita cu Grecia. Tradus din limba greaca Saranda inseamna “40”. Plajele sale de nisip sunt scaldate de Marea Ionica iar in fata statiunii se afla frumoasa insula greaca Corfu spre care circula constant ferryboat-uri care fac legatura intre cele doua destinatii. Statiunea Sarande este varianta ideala pentru un sejur calm, linistit, spectaculos si accesibil la Marea Ionica.

Orasul-statiune a fost colonie greaca si principalul punct de interes turistic al statiunii sunt Ruinele Orasului Antic. De asemenea in orasel se poate vizita muzeul etnografic, un complex de Synagoge din zona centrala a oraselului.

Ruinele orasului Antic Butrint fac parte din patrimoniul UNESCO si reprezinta o rezervatie - muzeu arheologic, care cuprinde portile si zidurile orasului, bai si teatrul, aviaduct roman, castele, vile si biserici. In localitatea ShenKol se afla o interesanta biserica antica. De asemenea in zona se pot vizita cateva pesteri (Konispol) dar si renumotul si spectaculosul izvor “Ochiul Albastru”.

Castelul bizantin Lekursi a fost ridicat la sfarsitul secolului XV si strajuieste deasupra Sarandei, oferind o vedere panoramica spectaculoasa. Castelul se poate vizita si cuprinde un restaurant. In apropierea statiunii Saranda se afla si localitatea Finiq care adaposteste cea mai mare acropola construita vreodata – cuprinsa in Parcul Arheologic Finiq. De asemenea se pot vizita ruinele Manastirii celor 40 Sfinti – Bashkia Daranda. In localitatea Mesopotam se poate vizita Manastirea Sf. Nicolae. Chiar daca distanta fata de capitala Albaniei este relativ mica (200 km.) nu recomandam deplasarea individuala intre cele doua orase, deoarece legaturile pentru transportul in comun sunt aproape inexistente (taxiul fiind recomandat). Statiunea ofera o varietate destul de mare de restaurante si baruri, dintre care mentionam Taverna Beqo cu produse traditionale albaneze; dar si Restaurant Limani cu produse pescaresti delicioase, hoteluri si pensiuni moderne si accesibile.

Recomandam sa faceti o calatorie pana la Ksamil pentru a va bucura de una din cele mai frumoase plaje din zona si sa puteti innota pana la insula Ksamil din imediata apropiere a plajei.

De asemenea va recomandam o plimbare pana la satucul Lukove de pe malul marii cu o frumoasa plaja – o varianta mai putin aglomerata decat celelalte plaje, izolata si spectaculoasa.

Situat in zona de nord al regiunii Saranda plaja Borshi este supranumita si “Perla Albaniei de Sud” si vizitatorii se pot bucura si de un castel, moschee si pot vedea o Madrasa (scoala islamica). Lungimea plajei este de circa 5 km. fiind una din cele mai mari plaje din Marea Ionica.

De asemenea se recomanda vizitarea zonei Himare situata intre Vlora si Saranda avand frumoase plaje de nisip strajuite de munti.